De tweede helft van het jaar begint vandaag!

De tweede helft van het jaar begint vandaag

De tweede helft van het jaar begint vandaag!

Laatste update: 01-07-2021Het is de maand juli. Het liefst zou nu op een terras zitten met een koel drankje of op het strand met mijn voeten in het zand. De tweede helft van het jaar is begonnen. Maar niets is minder waar. Toen ik vanochtend de gordijnen opende was het regenachtig en de temperatuur lag onder die van normaal in deze tijd van het jaar. 

De afgelopen maand heb ik teruggekeken op de eerste helft van het jaar. Begin van het jaar formuleerde ik een x-tal doelstellingen. Een groot deel ervan kon ik afgelopen half jaar al afvinken. Ik neem je nu graag mee om te laten zien hoe jij ook je doelen bereikt.

Ondanks het Coronavirus heb ik een aantal leuke teams mogen trainen bij aansprekende bedrijven. En ik heb een uitdagende (interim) opdracht binnengehaald als Interim Salesexpert. Van één van de doelen dacht ik dat ik er het hele  jaar voor nodig had. Mooi niet: nu al gehaald! Ik had me als doel gesteld om 10 VIP Dagen te geven dit jaar. Maar dat zijn er mede door Corona al 10 in het eerste half jaar. Oké de meeste zijn dan wel virtueel gegeven, maar dat heet aanpassen aan de nieuwe situatie. Dat geeft me ruimte om nieuwe doelen te formuleren. Dus ja, wat nu… Welke doelen heb ik in de tweede helft van dit jaar? En nog veel belangrijker voor jou: wat zijn jouw doelen voor de periode van nu tot einde van het jaar?

Waar sta je nu?

Er is geen beter moment om naar jouw doelen te kijken dan vandaag. Kijk eens naar de doelen die je voor jezelf hebt opgeschreven eind vorig jaar. Zeker met de situatie zoals hij is op dit moment. Voor sommige mensen zijn de zaken een stuk negatiever dan men had verwacht voor dit jaar en voor anderen is het juist een stuk rooskleuriger geworden, omdat ze hebben geprofiteerd van de crisis. 

Heb jij geen doelen op papier staan? Oké, tot nu geen probleem, maar het kan nog steeds. Schrijf jouw doelen voor de rest van dit jaar op papier. Dit kunnen doelen zijn voor bijvoorbeeld het hele jaar, maar daarnaast ook kleine doelen voor bijvoorbeeld Q3 of voor de maand Augustus.

Lig jij op schema om deze doelen te halen? Geweldig, gefeliciteerd! Loop je nog een beetje achter de feiten aan? Dan is het tijd om dingen te veranderen. Maar ja, wat dan?  En bepaal voor jezelf wat er voor nodig is om deze doelen te halen.

De tweede helft van het jaar. Wat kun je (nog) beter doen??

Wat moet je anders doen om je doelen alsnog te bereiken? Waar moet je meer aan doen? Waar moet je mee stoppen? Welke doelen heb je jezelf gesteld aan het begin van het jaar, waar nog niets aan gedaan hebt? Aan welke nieuwe doelen wil je jezelf nu committeren?

Tijd voor actie! In het verleden heb ik wel eens gezegd: “Schrijf elke dag je doelen op, dan komt het in je hoofd”, maar dat is niet voor iedereen realistisch of praktisch. Wat kan helpen is om je werkkamer bovenaan je whiteboard of op een vel papier, jouw doelen neer te zetten. Dit heeft mij afgelopen het half jaar enorm geholpen focus te houden. Je kijkt er vrijwel dagelijks naar. Daardoor blijft de focus op jouw doelen gericht.

Vanuit dezelfde bovenstaande gedachte maken sommige mensen een moodboard met hun uiteindelijke doelen erop. Het idee is dat men daar hun ideale leven op weergeven. Dit is voor iedereen anders. Voor de één betekent dat veel materialistische dingen zoals een mooie auto, een mooi huis of een tweede huis. Voor de ander betekent een gelukkig gezin, veel vrije tijd en reizen. Natuurlijk kan het ook een combinatie zijn van al deze dingen. Het idee is een visueel moodboard, dus met foto’s. Je zou het ook jouw Droombord kunnen noemen.

In Verkoop komt het vaak op aantallen of euro’s aan. Daarbij worden vaak ratio’s gebruikt. Zoals bijvoorbeeld het aantal gemaakte afspraken per 100 telefoontjes, het aantal offertes per 10 bezoeken of het aantal orders uit 10 gemaakte offertes. Wanneer je deze ratio’s wilt verhogen is het goed om jouw vaardigheden op het specifieke gebied te verbeteren. 

Een voorbeeld

Afgelopen jaar kwam Debbie bij mij voor een 6 maanden coachingsprogramma. Zij zei toen: “Ik wil graag meer afspraken, want ik heb te weinig omzet.” Ik ben toen gaan doorvragen naar de aantallen. Daar kwam het volgende uit:

Afspraken per maand

10

Aantal nieuwe klanten per maand

1

Omzet per maand

€ 2000

Dus met andere woorden zij had een conversieratio van 10% en dacht dat wanneer ze het aantal afspraken kon verdubbelen ze ook meer omzet zou gaan draaien. Logische gedachte toch?Maar 20 afspraken per maand betekent al snel 5 afspraken per week en dan begint bij een hoop mensen de agenda al te knellen.

Dus wij zijn toen gaan werken aan haar gespreksvaardigheden en afsluittechnieken. Nu kan ze de volgende cijfers overleggen:

Afspraken per maand

10

Aantal nieuwe klanten per maand

3

Omzet per maand

€ 6000

Dus in plaats van prijzen te verhogen of advertentiecampagnes te gaan opstarten, heeft Debbie nu haar vaardigheid tijdens de gesprekken verbeterd. Als resultaat heeft ze nu dus haar omzet verdriedubbeld. En ze is er van overtuigd dat dit nog maar het begin is en dat het de conversieratio nog hoger dan 30 % kan worden.

Hoe een Sales Coach je hiermee kan helpen …

Als Sales Business Coach help ik je graag hierbij. Bijvoorbeeld met behulp van een coaching programma, waar je binnenkort weer kunt instappen.

Wil jij weten hoe je meer klanten of meer omzet kan krijgen zonder veel meer te werken?

Soms willen we wel geloven dat één of andere nieuwe marketing truc, jouw nieuwe klanten gaat opleveren. En ja, soms is dat zo. Maar bij veel gevallen gaat het niet om meer marketing; Je hebt een simpel proces nodig dat het aantal mensen dat “JA” zegt doet toenemen.

In dit 6 maanden programma laat ik je zien hoe je door het verbeteren van jouw verkoopproces en vaardigheden meer klanten, meer omzet EN meer winst haalt voor het einde van dit jaar!

In dit programma werk ik in kleine groepen en daarom alleen met ondernemers die echt gemotiveerd zijn om stappen te gaan zetten. Wil je zeker weten of je in aanmerking kan komen voor deelname aan het programma? Meld je dan aan voor een Gratis Strategiegesprek.

Veel succes deze maand met het stellen en behalen van jouw doelen. Kom je er niet uit? Of heb je hulp nodig hierbij? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag.

>