Het perfecte verkoopgesprek (stap 5)

Perfecte verkoopgesprekHet perfecte verkoopgesprek (stap 5)

Nu komen we op het punt waar het voor de meeste mensen spannend gaat worden.
We hebben de wensen en behoeften geïnventariseerd bij de klant, wij hebben een voor de klant zo goed mogelijke oplossing geselecteerd en gepresenteerd. We hebben zelfs nog meer waarde gecreëerd aan ons product of dienst. Ten slotte hebben we verteld wat de investering is die de persoon moet gaan doen om zijn wensen uit te laten komen. De laatste stap is de afsluiting.

Nog even ter herinnering alle basisstappen van het perfecte verkoopgesprek op een rijtje:

  1. Begroeting
  2. Vaststellen van wensen en behoeften
  3. Product selecteren en presenteren / waarde creëren
  4. Aanbieding / Voorstel
  5. Afsluiting

Stap vijf: Afsluiten

Allereerst moet je klaar zijn om te sluiten. Of zoals de Amerikanen zeggen “to Close”.  De deal sluiten is een totaal andere manier van verkopen. Veel mensen hebben totaal geen moeite om de eerste stappen te doorlopen, maar afsluiten is voor velen iets wat men moet leren.
Dit leer je door het veel te doen (ervaring in het veld), trainingen en workshops te volgen en veel naar anderen te kijken en te luisteren.

Uitstellen, geld bezwaren, prijs bezwaren, budget overwegingen, betere aanbiedingen, enzovoort zijn maar een paar van de bezwaren die je hoort van jouw klanten.  Je zal altijd een antwoord klaar moeten hebben in elke situatie en dat maakt het voor veel mensen lastig.

Verkopers die niet kunnen sluiten, zullen alle andere vitale stappen van het verkoopproces ook min of meer ontlopen. Zij doen minder aan acquisitie, minder follow up en hebben ook een mindere positieve instelling. Dit gaat weliswaar vaak onbewust, maar toch…

Denk eraan hier krijg je betaald. Zoals we ooit in de film Glengarry Glen Ross uit 1992 Alec Baldwin al zagen vertellen “Always Be Closing”

Met andere woorden gewoon doen!!!
Vraag om de order!

Ga voor jezelf na welke bezwaren, afwijzingen en uitstellen krijg je regelmatig van klanten? Of welke zou je kunnen verwachten? Schrijf ze op en verzin daar een antwoord op. Oefen deze antwoorden ook.

Wil jij jezelf hier verder in ontwikkelen? Neem dan contact met mij op voor een VIP dag verkoopsucces. Ik ga dan een hele dag exclusief, samen met jou aan het werk om jouw kennis en vaardigheden hierin te verbeteren.

 

>