De kracht van het enthousiasme

Zij liep met een grote lach door de straat. Ondanks de ijzige kou had haar enthousiasme er niet onder te lijden Deurverkoopvandaag. Zij was vorige week begonnen met haar nieuwe baan, zij was nu een “door to door” verkoper.

Ik volgde haar één dag bij één van mijn opdrachten als salescoach. Na één week intensieve training en begeleiding mocht zij vandaag ‘zelfstandig’ langs de deuren om de dienst van haar opdrachtgever te verkopen. Een mooi product, want zij weet dat het bij veel mensen daadwerkelijk veel voordeel oplevert. Besparingen van 200 tot 300 euro per jaar ziet ze met grote regelmaat voorbij komen. Haar doel vandaag was minimaal drie klanten overhouden aan deze dag. Haar teamleider had haar voorgehouden dat zij daar ongeveer 80 tot 100 deuren voor moest ‘aantikken’.

Bij elke deur belde zij aan. De eerste deur bleef gesloten, dan maar naar de volgende deur. Ook deze deur werd niet geopend.  “Dat hoort erbij” zei zij toen. En zij liep verder.

Natuurlijk werden er ook deuren geopend. Maar het is niet te geloven hoe bot mensen soms kunnen zijn. Sommige mensen kijken vanuit de kamer recht in je ogen, maar doen de deur niet open. Anderen gooien de deur weer net zo hard dicht. “Geen tijd” terwijl ze op de bank zaten televisie te kijken of “Geen interesse” terwijl ze nog niet eens weten wat de verkoopster komt brengen.

By: Alexa LaSpisa

De lach en ook de sprankeling in haar ogen die blijft. Want zij weet, elke NEE is een stapje dichter bij de JA! Bij de twintigste deur werd er opengedaan door een vrouw van een jaar of 40. Met een grote lach om haar mond en stralende ogen stelde zij zich voor aan de vrouw, en vroeg of zij de hoofdbewoonster was. De lach en haar enthousiasme werkte aanstekelijk, want ook de vrouw des huizes begon te lachen en beantwoorde alle vragen van de verkoopster.
Een kwartier later vertrok de verkoopster met een handtekening op zak. Eén nieuwe klant.
De verkoopster belde aan bij het eerstvolgende huis. De deur ging open. “Goedemiddag mijnheer. Ik kan nu een heel lang verhaal houden, maar ik heb zojuist uw buurvrouw 300 euro per jaar aan besparing gebracht, ik ben ervan overtuigd dat u wilt weten hoe. Toch? En weer was daar die stralende lach en haar enthousiasme. Binnen tien minuten had zij haar tweede klant binnen.

Die dag verkocht haalde zij zes nieuwe klanten binnen. Terwijl collega’s niet verder kwamen dan één of twee klanten. Waarom het haar wel lukte. Zij bleef enthousiast, vrolijk en beleefd naar al haar klanten. Ook wanneer het even tegen zat.

Waar kwam het enthousiasme vandaan? Zij stond achter haar product en wist dat het de meeste mensen veel geld zou besparen en dat ze de mensen dus kwam helpen. Verder had ze een uitgebreide training gehad, waardoor zij een goede voorbereiding had op alle vragen die door de klanten op haar zouden kunnen worden afgevoerd. En na de eerste verkoop, nam het zelfvertrouwen en het enthousiasme alleen maar toe.

Ik weet zeker dat jij als lezer je herkent in dergelijke situaties. Bijvoorbeeld wanneer je weer een verkoopgesprek hebt bij een klant of wanneer je weer tien klanten achter elkaar moet bellen en ook nummer tien zegt geen interesse te hebben. Denk dan nog even aan de volgende tip:

Blijf enthousiast en blijf geloven in jouw product en in jezelf, dan heb je de eerste stap gezet. En zorg dat je met een goede voorbereiding op pad gaat. Doe elke dag een rollenspel, oefen, train en herhaal.

 

>